Tandläkare i Göteborg ger råd om vad man inte ska äta

Gula tänder vill väl inte så många ha idag även om inte alla gör något åt dem. En tandläkare i Göteborg som vi hade med oss i studion härom dagen, nämnde några viktiga saker man kan tänka på när man äter. Vissa av de drycker och livsmedel som orsakar att dina tänder bli gula är ohälsosamma ändå och värt att undvika. Om du inte vill följa hans råd är du ändå välkommen att boka tid hos Tandläkare i Göteborg, elmborgs.com. De tar hand om de flesta problem när det gäller tänder. De finns även på fler orter, närmare bestämt 8. Som av en slump kommer här 8 livsmedel och drycker som  färgar eller förstör dina tänder.

Livsmedel och drycker som orsakar gula tänder

Svart te är full av tanniner som främjar tänder färgning och det anses vara en av de mest problematiska drycker för tändernas missfärgning. Det är särskilt illa om du tar det med andra färgade livsmedel och drycker.

Grönt te anses vara mycket mindre sannolikt att orsaka problem Det anses även hälsosammare för övriga kroppen, så att gå över till det kan vara en bra sak att göra för ditt framtida leende.

Cola, Soda och “Sport” drycker

Den fosfor- och citronsyra som finns i cola-drycker och många andra läsksorter, tillsammans med deras storka mängder av surt och socker, tär alla på tandemaljen.

Den gamla sagan om en tand kvar i Coke natten upplösa helt har motbevisats , men experimenten jag sett lämnade tänder kraftigt missfärgade efter en natt och svart efter en vecka. Cola är uppenbarligen inte något du vill utsätta  dina tänder för länge.

Medan cola, med dess ammoniakbaserade karamellfärg och betydande syranivåer är värre, än till och med lätt färgad läsk är de sura nog att skada emaljen på tänderna. Nya studier har också visat att många så kallade sportdrycker “har till och med högre nivåer av destruktiva syror än Pepsi eller cola.

Sockerhaltiga sötsaker

Hårda karameller och färgglada sötsaker som du tuggar är ett stort problem för tänder färgning, inte bara på grund av sin höga sockerhalt, men också på grund av den tid de stannar i munnen.

Den allmänna regeln med godis, andra livsmedel och drycker på denna lista, är om det kan ge fläckar på tungan, då kommer det förmodligen att sakta färga även tänderna.

Rött och vitt vin

Rött vin är välkänd tandfläckare på grund av dess djupt färgade polyfenoler och tanniner. Vitt vin är också ett problem eftersom dess tanniner och sura natur förbereder tandemaljen för färgning, av någon annan av de livsmedel och drycker på denna lista om du har dem ungefär samtidigt.

Curry och andra såser

Ljust färgade såser som curry och tomatsås kan fästa till porös tandemaljen så att du förmodligen inte vill lämna dem sitter på tänderna för länge.

Intressant nog har en förrätt av sallad eller ångkokta grönsaker som broccoli eller blomkål har visat sig skapa ett skyddande lager över din tandemaljen för att minska risken för dem färgning. Så äter dina grönsaker, speciellt i början av din måltid. De är riktigt bra för dig och dina tänder.

Smaktillsatser

Smaktillsatser som soja, balsamvinäger och ketchup tros bidra till tändernas färgning.

Fruktjuice

Även om inte riktigt i nivå med cola eller bisarrt färgade sportdrycker, är kommersiella fruktjuicer är faktiskt mycket surare än de flesta inser, och särskilt de färgglada är ett problem om du vill behålla dina tänder vita.

Färgglada frukter och grönsaker

Samtidigt som mycket hälsosamt för dig, vissa frukter, bär och grönsaker som granatäpplen, blåbär och betor laddad med starkt färgade föreningar såsom polyfenoler. Dessa ämnen är mycket fördelaktigt i våra kroppar, men inte så mycket på våra tänder.

Hellre än att undvika den mest hälsosamma kategori på vår lista, låt oss ta en titt på två sätt du kan minimera färgning potentialen för någon av dessa livsmedel och drycker.

Enkla sätt att förebygga gula tänder

Du kanske frestas, efter att ha läst om hur färgning och sura för att dina tänder kan några av dina favorit livsmedel och drycker vara, att nå för din tandborste direkt efter att ha ätit dem. Det skulle vara ett misstag.

Tandemalj faktiskt blir mjukare efter att ha ätit en av dessa livsmedel eller dricka en av dessa drycker i minst en halvtimme efteråt. Borsta under denna tid kan faktiskt göra saker värre genom att bära bort den försvagade emalj. Lyckligtvis det ska hårdna igen inom en timme, så att du kan borsta tänderna med en mjuk pensel med tandborste sedan om du vill.

Ett bättre sätt är att komma ihåg att göra två enkla saker efter att ha ätit eller druckit något av de misstänkta i listan ovan.

Det första är att ha en stor klunk vatten efter att du har avslutat din måltid eller drink och snurra den runt munnen för att rensa bort eventuella syror eller färgningsföreningar. Bara att komma ihåg detta ensamt kan göra stor skillnad för hur vita tänderna stannar.

Det andra är att aktivt försöka få mer saliv i munnen efter att ha ätit och låt den gå över tänderna. Det är lätt att göra efter en klunk vatten och saliv är munnen naturliga försvar mot emaljerosion, färgning och håligheter.

Du har säkert hört talas om att tugga sockerfritt tuggummi efter en måltid av samma skäl, men det behövs inteSå länge du virvlade vattnet runt först, bör du lätt kunna bygga upp lite extra saliv och göra samma sak igen med det.

Inom kort kommer detta att bli en vana som kommer att hålla dina tänder starka, vita och skyddas, även om du äter och dricker några av sakerna på listan ganska ofta.

Vi tackar vår tandläkare från Göteborg, för att han ville komma till vårt program och prata tänder med oss.