Tandläkare från Lund på besök för att diskutera tandfen!

Här på radiostationen har vi aldrig tråkigt. Idag hade vi en tandläkare från Lund på besök. Vi talade om tandfens vara eller inte vara i Sverige. I USA är denna sagofigur omåttligt populär bland barnen. Kanske därför att de får pengar för sina mjölktänder? Här hittar du en tandläkare i Lund, piggco.se. Som vanligt kommer det lite information om vad vi pratat om…

När ett barn förlorar en mjölktand ska han eller hon placera den under kudden i sängen. Då kommer tandfen på besök medan barnet sover, och ersätter den tappade tanden, oftast med en liten slant men det kan vara andra saker också.

Traditionen att lämna en tand under en kudde för tandfen att samla upp praktiseras i olika länder. I början i Europa, var det tradition att begrava mjölktänder som trillade ut. När ett barns sjätte tand trillar ut, kan föräldrarna att smyga in en gåva eller pengar från tandfen under barnets kudde. En del föräldrar lämnar också spår av glitter på golvet, detta ska representera ett magiskt pulver .

I norra Europa fanns det också en tradition som tandavgift, som skulle betalas när ett barn förlorade sin första tand. Under medeltiden, uppstod andra vidskepelser kring barns tänder. I England, till exempel, skulle ett barns mjölktänder brännas för att rädda barnet från svårigheter i livet efter detta. Barn som inte brände sina mjölktänder, skulle spendera evigheten till att söka efter dem i livet efter detta. Vikingarna sägs betalat barn för deras tänder. I den nordiska kulturen, ska barns tänder och andra artiklar som hör till barn, bringa lycka i strid och skandinaviska krigare hängde barnens tänder på ett snöre runt halsen. Men det fanns en annan anledning till att bränna eller begrava mjölktänder: rädslan för häxor. I det medeltida Europa, trodde man att om en häxa skulle få tag på en av dina tänder, kunde du få stora problem – innehav av denna del av kroppen kunde ge dem total makt över dig.

I en studie som genomfördes 1984 visade det sig att 74 procent av de tillfrågade trodde att tandfen var kvinnlig, medan 12 procent trodde att tandfen varken var man eller kvinna och 8 procent trodde att tandfen skulle kunna vara antingen manlig eller kvinnlig.

Det var det från dags sändning och vi tackar så klart tandläkaren från Lund.