Frisör i Göteborg pratade om antikens hår.

Idag har vi tjatat med några frisörer här i studion. Vi pratade om yrkets historia och hur det började. Man funderar på om grottmänniskor brydde sig om sitt hår. Vi tänkte dela med oss lite fakta om antikens syn på hår som vi tog upp i programmet.

Frisör är ett yrke som går tillbaka i tiden tusentals år. Antik konst, teckningar och målningar som skildrar människor som arbetar med andra personers hår har upptäckts. Grekiska författare som Aristofanes och Homer nämner båda frisörer i sina skrifter. I Afrika, trodde man i vissa kulturer att en persons ande ockuperade hans eller hennes hår, vilket gav frisörer hög status i dessa kulturer. Statusen för en frisör uppmuntrade många att utveckla sina färdigheter, och nära relationer byggdes mellan frisörer och deras kunder. Timmar skulle spenderas till tvättning, kamning, inoljning, styling och pryda håret på olika sätt. Män skulle arbeta specifikt med män och kvinnor med andra kvinnor. Innan en mästare dog, skulle denne ge sina kammar och verktyg till en utvald efterträdare i en särskild ceremoni.

Här kan du boka en tid hos en frisör i Göteborg, saxee.se. Vi törs lova att du inte kommer att se ut som en grottmänniska i håret efter det. Fast och andra sidan, är det så du vill se ut, fixar frisörerna i Göteborg det också!

I det gamla Egypten hade frisörer speciellt dekorerade väskor där de förvarade sina verktyg, inklusive krämer, sax och stylingprodukter. Barberare arbetade också som frisörer, och rika män hade ofta personliga frisörer i sina hem. När det blev standard att bära peruk på sig, blev perukmakare även utbildade som frisörer. I antikens Rom och Grekland var det slavar och betjänter som tog på sig rollen som frisörer, och därmed både färgade de hår och utförde rakning. Män som inte hade tillgång till sina egna privata hår- eller rakningstjänster kunde besöka den lokala barbershopen. Kvinnor fick håret underhållet och borstat i sina hem. Historisk dokumentation saknas angående frisörer från den 400-talet till 1300-talet. Hårvårdstjänster ökade i efterfrågan efter att påven 1092, krävde att alla katolska präster skulle raka bort sitt ansiktshår.

Vi avslutade programmet med lite kul händelser som inträffat när frisörerna var på konferens i Göteborg, men det är en annan historia. 😉