Bergvärme på tapeten i Stockholmsstudion.

I dag har vi pratat om bergvärme här på kanalen i Stockholm. Intressant nog är det inte en så ny, nyhet som vi tror utan det går tillbaka långt i tiden. Redan Amerikas indianer bosatte sig vid varma källor. Det finns säkert tecken på att den kanske är äldre än så men jag vet inget om det. Inte heller de som lyssnade visste något mer konkret.  Vi hade en expert i studion som försökte förklara vad det innebar med att ha bergvärme. Han hade själv installerat det på sin villa utanför Stockholm för några år sedan. Klicka gärna på länken om du också vill du veta mer om bergvärme i Stockholm, energipartner.se. Vi diskuterade hur  detta fungerade. Bergvärme tar tillvara på solenergin som är lagrad i berggrunden. Ur ett borrhål i marken leds den lagrade energin upp och förstärks av en bergvärmepump. Denna energikälla är både miljövänlig och långsiktig. Det kostar förstås ganska mycket att installera men detta jämnar ut sig över tid och bli lönande ändå.

Borrhålet som blir är mellan 60 och 200 meter djupt och en viss åverkan får man nog räkna med i trädgården. Installationsprocessen brukar dock inte ta mer än 1-3 dagar. Ditt hus bör ha ett vattenburet uppvärmningssystem i form av golvvärme. Att lägga om hela systemet från el eller luft till vatten är en mycket dyr process som gör bergvärmen olönsam under en överskådlig framtid.

Det var ett kort program idag eftersom idrotten tagit över kanalen denna veckan. Vi tackar som vanligt vår gäst och hoppas ni lyssnare fått lite att fundera över.